20.5.11

Αποκατάσταση τραυματικής κάκωσης του κερατοειδούς, με τη χρήση κρημνού της νηκτικής μεμβράνης

Οι τραυματισμοί του κερατοειδούς είναι συχνοί στα ζώα συντροφιάς, και συνήθως προκαλούνται από ξένα σώματα ή από αμυχές από τα νύχια γάτας.
Ωστόσο η επούλωσή τους δεν είναι απλή και δεν αρκεί η συντηρητική αντιμετώπιση με φάρμακα. Κάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές επιπλέκεται με δημιουργία ουλώδους ιστού, πρόσθιων συνεχειών και νεοαγγείωσης, που τελικά υποβαθμίζει την ποιότητα της όρασης του ζώου.

Για τη επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος χρειάζεται και η υποστήριξη της επούλωσης με μια προσωρινή χειρουργική τοποθέτηση προστατευτικού κρημνού, από τη νηκτική μεμβράνη του οφθαλμού (3ο βλέφαρο).



Εικόνα 1 - Έλκος του κερατοειδή σε σκύλο μετά από αμυχή από νύχι γάτας

Στην εικόνα 1, βλέπουμε ένα έλκος του κερατοειδούς σε σκύλο μετά από καβγά με μια γάτα, δυο ημέρες μετά το συμβάν.

Για να προχωρήσουμε στην δημιουργία του προστατευτικού κρημνού, θα πρέπει να χορηγήσουμε είτε ηρέμηση και τοπική αναισθησία, είτε γενική αναισθησία ανάλογα με την κρίση του Κτηνιάτρου. Στην περίπτωσή μας επιλέξαμε το πρώτο.

Μετά την ηρέμηση του ζώου ακολουθεί η σύγκλιση και συρραφή του 3ου βλεφάρου στο βολβικό επιπεφυκότα του άνω βλεφάρου, με μη απορροφήσιμο ράμμα 3/0 ή 4/0. Αν οι ραφές δεθούν πάνω στο δέρμα του άνω βλεφάρου θα πρέπει να παρεμβληθεί μικρό σπληνίο γάζας για την προστασία του δέρματος του βλεφάρου από την τάση του ράμματος.



Εικόνα 2 - Συρραφή της νηκτικής μεμβράνης στον άνω βολβικό επιπεφυκότα με μη απορροφήσιμο ράμμα.

Τελικά η επέμβαση προστατεύεται από το ζώο με την τοποθέτηση κολάρου τύπου Ελισάβετ. Ο κρημνός θα παραμείνει για 10 με 14 ημέρες με ταυτόχρονη χρήση τοπικών αντιβιοτικών και ατροπίνης. Η χρήση κορτικοστεροειδών τοπικά απαγορεύεται.



Εικόνα 3 - Το ζώο μετά την τοποθέτηση κολάρου τύπου Ελισάβετ.

Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για διάστημα που ποικίλλει, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του έλκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: