2.6.11

Εξωτερική οστεοσύνθεση κατάγματος της κάτω γνάθου σε γάτα

Την εβδομάδα αυτή αντιμετωπίσαμε στην κλινική μας ένα κάταγμα του σώματος της κάτω γνάθου σε γάτα. Όπως φαίνεται και από την πλάγια ακτινογραφία, το κάταγμα βρίσκεται στο σώμα της δεξιάς κάτω γνάθου, πίσω από τον κυνόδοντα.


εικ. 1 - Πλάγια ακτινογραφία. Είναι εμφανές το κάταγμα του σώματος της κάτω γνάθου


Μια απλή μέθοδος αντιμετώπισης αυτών των καταγμάτων είναι η εξωτερική οστεοσύνθεση. Μάλιστα για την συγκράτηση των υλικών, χρησιμοποιήσαμε ένα εποξικό πολυμερές.

Το εποξικό πολυμερές είναι εύπλαστο σαν πλαστελίνη και αποτελείται από δυο μέρη. Μόλις πλαστεί παίρνοντας το σχήμα που εμείς θα του δώσουμε, η ανάμειξη των δυο μερών του, προκαλεί τον πολυμερισμό ο οποίος κάνει το υλικό σκληρό και ανθεκτικό, συγκρατώντας τα μεταλλικά υλικά με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε.

Οι ήλοι που χρησιμοποιήσαμε στην περίπτωσή μας ήταν αυτοβυθιζόμενοι ήλοι Ellis αρνητικού προφίλ, με σκοπό την πρόκληση της μικρότερης δυνατής καταπόνησης των σημείων εισόδου στο οστό και παράλληλα την μεγαλύτερη αντοχή στον εφελκυσμό.


εικ. 2 - Τα υλικά της οστεοσύνθεσης στη θέση τους, αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης


Μετά την επέμβαση, το ζώο παρέμεινε νοσηλευόμενο με σκοπό την χορήγηση χημειοπροφύλαξης, αναλγησίας, αλλά και για να βεβαιωθούμε ότι θα αρχίσει να τρώει. Οι γάτες μετά από γναθοχειρουργικές επεμβάσεις ενδέχεται να αρνούνται την πρόληψη τροφής. Το ζώο ανέχτηκε πολύ καλά τα υλικά, δεν χρειάστηκε η λήψη μέριμνας για την προστασία του υλικού, ενώ από την πρώτη μέρα μπορούσε να προσλάβει νερό και τροφή από τη δεύτερη.

Τα υλικά της οστεοσύνθεσης αφαιρούνται μετά την ακτινογραφική επιβεβαίωση της πώρωσης του κατάγματος (περ. έξι εβδομάδες).

Ενημέρωση (18/6/2011): τα υλικά της οστεοσύνθεσης αφαιρέθηκαν μετά από ακτινογραφικό έλεγχο της πώρωσης του κατάγματος. Η επέμβαση είχε απόλυτη επιτυχία.

εικ. 3 - ο γάτος μετά την αφαίρεση των υλικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: